1.

Vermijd pollen

Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk contact met stuifmeel te voorkomen.

2

Zet de verwarming wat lager

Door de droge, warme lucht kunnen je ogen droog aan gaan voelen.

3

Was vaker je haar

Zelfs in je haren blijven pollen graag plakken, dus was als het kan je haren wat vaker.

4

Bedden verschonen

Verschoon je bed wat vaker en lucht alleen 's avonds als de concentratie stuifmeel het laagst is.

5

Niet wrijven

Wrijven maakt de irritatie alleen maar groter.

6

Lenzen en make-up

Door make-up kunnen je lenzen vervuilen en makkelijker irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk make-up om je lenzen in hooikoortstijd zo proper mogelijk te houden.

7

Daglenzen dragen

Bij daglenzen doe je iedere dag schone lenzen in waardoor je geen lenzen meer draagt die stuifmeel hebben doorgelaten of zijn dichtgeslibd.

8

Je lichaam laten wennen aan pollen

Gebruik onbewerkte en 'rauwe' honing in je dranken zodat je antistoffen opbouwt tegen pollen.

9

Oogdruppels

Er bestaan oogdruppels die klachten als jeuk en irritatie behoorlijk kunnen verminderen.

10

Check de hooikoortsvoorspellingen

Hierdoor kun je inschatten hoeveel last van irritatie je krijgt en/of welke maatregelen je moet nemen.

Het pollenseizoen is helemaal begonnen. Wist je dat je ook door herfstig weer last kunt krijgen van je ogen? In dit blog kun je lezen hoe je het beste om kunt gaan met geïrriteerde of droge ogen. En hoe je toch fijn je lenzen kunt blijven dragen! Geen zorgen, wij helpen je het pollenseizoen door met onze 10 beste tips.

Wat is hooikoorts ook alweer?

Bij hooikoorts ontstaat er irritatie aan de neus, luchtwegen of ogen. Dit komt door een allergische reactie op bijvoorbeeld stuifmeel, graspollen, bomen of struiken. De symptomen van hooikoorts zijn verschillend per persoon, maar heb je last van droge, tranende en geïrriteerde ogen of een oneindige loopneus? Grote kans dat je last hebt van hooikoorts. De meeste klachten komen voor tussen april en september, maar dit kan per persoon verschillen. Voor pollen geldt namelijk een verschillende bloeitijd en niet iedereen is (gelukkig) voor alle pollen gevoelig.

Irritatie van je ogen als lensdrager

Misschien zou je verwachten dat contactlenzen je ogen juist beschermen tegen stuifmeel, maar helaas is het vaak zo dat de ogen van lenzendragers extra geïrriteerd raken. Dat komt omdat contactlenzen poreus zijn en daardoor zuurstof en vocht doorlaten. Daardoor kan ook stuifmeel je ogen binnendringen en zo een allergische reactie veroorzaken. Je ogen maken dan extra eiwitten aan, die weer in het traanvocht terechtkomen. Dat is de oorzaak van de jeuk die je ervaart en zorgt ook voor nog meer irritatie als je lenzen dichtslibben.

De 10 beste tips om irritatie bij hooikoorts tegen te gaan

Gelukkig is er met een beetje hulp wel iets te doen tegen de irritatie van je ogen als contactlensdrager. Maar hoe dan? Check onze tips!

1. Vermijd pollen

Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk contact met stuifmeel te voorkomen. Bescherm waar mogelijk je ogen en was extra goed je handen voordat je je contactlenzen in – of uitdoet.

Om pollen in je huis te weren is het slim om gedurende het pollenseizoen deuren en ramen overdag dicht te houden. Alleen ’s ochtends, ’s avonds of na een regenbui luchten, beperkt de hoeveelheid stuifmeel dat naar binnen vliegt enorm.

Lenzen en hooikoorts

2. Zet de verwarming wat lager

Wanneer het koud wordt buiten, is het verleidelijk om de verwarming gelijk hoog te zetten. Maar door de droge, warme lucht kunnen je ogen droog aan gaan voelen. Het is voor je ogen daarom beter om de verwarming wat lager te houden. Trek je gewoon die fijne, dikke trui aan. Je ogen (en je bankrekening!) zullen je dankbaar zijn.

Lenzen en hooikoorts

3. Was vaker je haar

Zelfs in je haren blijven pollen graag plakken, dus was als het kan je haren wat vaker. Toptip: Doe dit dan ’s avonds voordat je naar bed gaat om pollenvrij te gaan slapen.

4. Bedden verschonen

Pollen blijven goed hangen in stoffen. Dus ook je beddengoed is een verzamelplek van pollen. Verschoon je bed wat vaker en lucht alleen ‘s ochtends als de concentratie stuifmeel het laagst is.

5. Niet wrijven

Krijg je toch last van stuifmeel en heb je daardoor ook jeuk in je ogen? Probeer dan niet te wrijven, hoe verleidelijk ook. Het maakt de irritatie alleen maar groter. Een goede tip is om je ogen te spoelen of met een nat washandje schoon te maken.

6. Lenzen en make-up

Door make-up kunnen je lenzen vervuilen en makkelijker irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk make-up om je lenzen in hooikoortstijd zo proper mogelijk te houden.

Wil je toch make-up dragen? Zorg dan dat je altijd eerst je lenzen in doet en daarna pas je make-up aanbrengt om de kans op vervuiling van je lenzen te beperken.

7. Daglenzen dragen

Heb je al eens overwogen om daglenzen te dragen? Dat kan nu een groot voordeel zijn. Bij daglenzen doe je immers elke dag een schone lens in en geen lenzen die al stuifmeel hebben doorgelaten of al dichtgeslibd zijn. Zoek je fijne daglenzen, bekijk eens ons brede assortiment.

8. Je lichaam laten wennen aan pollen

Wist je dat je je lichaam ook kunt laten wennen aan de pollen? Gebruik eens onbewerkte en ‘rauwe’ honing in je dranken. In honing zitten namelijk ook pollen waardoor je antistoffen ertegen opbouwt en daarmee beter bewapend bent tegen de hooikoorts.

9. Oogdruppels

Er bestaan oogdruppels die klachten als jeuk en irritatie behoorlijk kunnen verminderen. Ze bevochtigen de ogen en beschermen tegen pollen en stuifmeel. Zoek je deze oogdruppels? Bekijk eens ons assortiment met meerdere soorten die geen conserveermiddel bevatten en een verzachtende werking hebben, zoals onze Hylo Comod oogdruppels. Zowel lensdragers als brildragers kunnen hier profijt van hebben! Toptip: Heb je erg last van hooikoorts, dan kan je je lenzen ook inzetten met deze oogdruppels.

Lenzen vloeistoffen

10. Check de hooikoortsvoorspellingen

In het hooikoortsseizoen kun je per dag bekijken hoeveel stuifmeel er in de lucht zit. Zo kun je inschatten hoeveel last van irritatie je krijgt en/of welke maatregelen je moet nemen.

Lenzen vloeistoffen