Benieuwd hoe de brillen in het echt staan? Selecteer maximaal vier monturen om te passen in een winkel bij jou in de buurt. Klaar met selecteren? Klik op 'kies een winkel' om verder te gaan.
Slechthorenden mensen waarderen jouw inspanningen enorm en doen er alles aan om het gesprek goed te laten verlopen.
Begin niet zomaar te praten, maar zorg ervoor dat je eerst de aandacht van de slechthorende trekt.
Zorg ervoor dat de slechthorende je gezicht volledig kan zien als je iets zegt.
Het is belangrijk dat je rustig en duidelijk spreekt en probeer goed te articuleren.
Het is voor iemand met een hoortoestel bijzonder vervelend als iemand begint te schreeuwen.
Gebruik je creativiteit en probeer het telkens op een andere manier te vertellen.
Maak je boodschap duidelijk en vraag af en toe of de slechthorende je goed begrepen heeft.
De ruimte waarin het gesprek plaatsvindt is van grote invloed op de verstaanbaarheid.
Hoe korter de afstand, hoe minder geluiden de ontvangst verstoren.
Om misverstanden te voorkomen is het handig om belangrijke informatie op te schrijven.
Ken je iemand in je directe omgeving die slechthorend is? Een gesprek met iemand die een hoortoestel draagt kan soms lastig zijn. Wij kunnen je helpen met een paar handige tips, om je goed verstaanbaar te maken bij iemand die slechter hoort. Lees onze 10 tips:
We horen vaak dat mensen die slechthorend zijn niet direct aangesproken worden. Dat is jammer. Slechthorende mensen waarderen jouw inspanningen enorm en doen er alles aan om het gesprek goed te laten verlopen.
Begin niet zomaar te praten, maar zorg ervoor dat je eerst de aandacht van de slechthorende trekt. Begin bijvoorbeeld met een lichte aanraking, of spreek de naam van je gesprekspartner duidelijk uit. Op die manier heb je meer garantie dat de boodschap niet verloren gaat.
Zorg ervoor dat de slechthorende je gezicht volledig kan zien als je iets zegt. Let er zo mogelijk op dat je gezicht voldoende licht ontvangt. Benader een slechthorende niet van achteren, dit kan een schrikreactie veroorzaken.
Het is belangrijk dat je rustig en duidelijk spreekt en probeer goed te articuleren. Gebruik natuurlijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren, maar overdrijf daar ook niet in.
Het is voor iemand met een hoortoestel bijzonder vervelend als iemand begint te schreeuwen. Te hard praten of roepen kan zelfs pijn veroorzaken. Schreeuwen verhoogt de vervorming en laat de spraakverstaanbaarheid dalen.
Gebruik je creativiteit en probeer het telkens op een andere manier te vertellen. Herhaal eventueel je boodschap nog eens als vraag. Ondersteun je boodschap met duidelijke, visuele gebaren. Belangrijk: word niet meteen boos, verlegen of ongeduldig als een slechthorende je niet meteen begrijpt.
Maak je boodschap duidelijk en vraag af en toe of de slechthorende je goed begrepen heeft. Op die manier toon je begrip en geef je hem de kans om eventuele onduidelijkheden aan te kaarten. Extra tip: herhaal in het kort de vraag als je een antwoord geeft.
De ruimte waarin het gesprek plaatsvindt is van grote invloed op de verstaanbaarheid. In een volle kamer is het lastiger om een goed gesprek te voeren. Ga op bijeenkomsten met veel mensen even naar buiten of zoek een aparte ruimte op. Zet de radio en televisie uit en zorg voor voldoende verlichting en let op de akoestiek. Je gesprekspartner zal je dankbaar zijn.
Hoe korter de afstand, hoe minder geluiden de ontvangst verstoren. Om gemakkelijk te kunnen liplezen mag de maximale afstand niet meer dan 1,5 meter zijn.
Om misverstanden te voorkomen is het handig om belangrijke informatie op te schrijven. Dan weet je zeker dat bijvoorbeeld namen, adressen, telefoonnummers, data of afspraken op de juiste manier worden overgenomen.
Maak een afspraak met een audioloog voor gespecialiseerd advies.
Maak een afspraak of kom langs in de winkel!