Hoor jij nog zoals het hoort? Gehoorverlies gaat vaak heel geleidelijk. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat het gehoor wat minder wordt. Wist je bijvoorbeeld dat het bij gehoorverlies moeilijker wordt om het verschil te horen tussen de klanken ‘s’ en ‘th’?

We hebben de 5 belangrijkste punten om gehoorverlies bij jezelf of bij iemand in je omgeving te herkennen, even bij elkaar gezet:

Herken je dit bij jezelf?


1.

Volg je een gesprek nog in een drukke omgeving?

Misschien vind je het weleens lastig om in een drukke omgeving een gesprek goed te volgen? Bijvoorbeeld een supermarkt waar iemand je van afstand of vanachter een plastic scherm iets vraagt. Of vermijd je feestjes en verjaardagen omdat je het gesprek niet kan volgen?

2.

Let je ongemerkt op hoe de mond beweegt?

Merk je dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen als je een gesprekspartner niet kunt aankijken? Dat komt omdat je dan niet 'stiekem' kunt liplezen. Daarmee kun je namelijk een deel opvangen van wat je niet meer hoort.

3.

Mag de TV iets harder?

Misschien word je er door buren of bezoekers wel eens op gewezen dat de tv of radio een beetje hard staat. Dat hoor je zelf minder goed, omdat de hersenen zich aanpassen om gehoorverlies te compenseren. Na een tijdje ‘vergeten’ de hersenen als het ware hoe ze moeten horen.

4.

Zeg dat nog eens?

Soms lijkt het wel alsof mensen in je omgeving steeds onduidelijker praten. Vraag je bijvoorbeeld steeds vaker om iets te herhalen? Of voel je je hier misschien vervelend bij en vraag je het helemaal niet meer. Dat onzekere gevoel is vervelend om te ervaren.

5.

Klinkt als...

Ook beperkt het verschil horen tussen klanken, kan een teken aan de wand zijn. Zo is het kenmerkend bij gehoorverlies dat er nauwelijks verschil gehoord wordt tussen de klanken ‘s’ en ‘th’ en 'f'. Zo kan 'thuis' als 'suis' of zelfs 'fuif' klinken en moet je uit de context van het verhaal 'raden' wat het werkelijke woord was.

mijn gehoor

Of merk je dit bij een ander?


1.

Wil je dat herhalen?

Moet je vaak herhalen wat je zegt? Check eens of je gesprekspartner je beter verstaat wanneer je de zin ombouwt met bijvoorbeeld ‘Ik zei dat…’. Doordat je de volgorde van je woorden verandert, pikt iemand met beginnend gehoorverlies andere dingen op dan de eerste keer. Samen helpt dat om beginnend gehoorverlies te herkennen.

2.

Het goede oor toedraaien

Gehoorverlies begint vaak geleidelijk en is soms aan één oor erger dan aan het andere. Bij sommige mensen zie je dan ook echt dat ze het goede oor naar je toe draaien, wanneer je tegen ze praat.

3.

Kijk me eens aan

Liplezen is niet makkelijk als je helemaal niks hoort. Maar als je een deel hoort en wel kunt zien of iemand een O of een A zegt, gaat dat al iets beter. Als je minder hoort, val je terug op wat je ziet. Dus, merk je dat iemand vaker naar je mond kijkt dan in je ogen? Dan is er misschien sprake van beginnend gehoorverlies.

4.

Wat praat je hard

Heb je wel eens een telefoontje gevoerd met een slechte verbinding? Als je de ander slecht hoort, heb je de neiging om harder te gaan praten. Datzelfde doen sommige mensen met beginnend gehoorverlies ook. Hun eigen stem horen ze ook zachter door het gehoorverlies.

5.

Piep, ping, beep

Bij beginnend gehoorverlies vallen de hoge tonen als eerste weg. Dus fluitende vogeltjes kan iemand niet meer (goed) horen. Maar ook de piep van een vaatwasser of de ping van de magnetron kan iemand met beginnend gehoorverlies volledig ontgaan. Of diverse meldingen op een mobiele telefoon. Terwijl jij je afvraagt hoe je dat kunt missen.

Meer advies van Hans Anders