Nr.1 oorzaak gehoorschade: muziekLeuk nieuws is het niet, maar het is wel de waarheid. Luisteren naar je favoriete muziek is de grootste veroorzaker van gehoorschade. Omdat je die heerlijke beat of prachtige solo nét even iets te hard zet.Even de radio op volumestandje ‘lak aan de buren’ zal niet direct iets beschadigen - behalve de relatie met de buren misschien.Koptelefoons, festivals, discotheken en concerten, waarbij je langere tijd naar hard geluid luistert, zijn wel boosdoeners.
Hoe hard mag de muziek staan?Hoe hard mag muziek dan aan staan? Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel (db), wanneer je er langer dan 8 uur naar luistert. Maar zelfs 5 minuten luisteren naar 100 db kan permanente gehoorschade veroorzaken.Ter vergelijking: een stofzuiger produceert 70 decibel. Muziek tijdens het uitgaan of concerten haalt al snel de 120 of 130 decibel.Wanneer moet je je oren beschermen? Dat vertellen we je graag.
1. Oorsuizen (‘tinnitus’)Oorsuizen zijn een van de eerste tekenen dat twijfel aan je gehoor terecht is. Ook een piep in je oor is geen goed teken.2. Moeite met focus op een gesprek.Bijvoorbeeld een gesprek volgen tussen meerdere mensen en groepen of in een ruimte met geluid en geroezemoes om je heen. Het is moeilijk voor je om te bepalen waar geluid precies vandaan komt.
3. Geluid harder zettenEen van de meest herkenbare symptomen is dat je het geluid van je televisie, radio, telefoon of andere elektronica steeds harder moet zetten om het goed te kunnen horen of verstaan.Houdt bijvoorbeeld voor jezelf in de gaten of de geluidsbalk van je televisie steeds verder naar rechts gedrukt moet worden..