Laat je niet misleiden door de naam “computerbril”. Het is geen gadget. En ook niet exclusief voor computerprogrammeurs. Kijk je veel op je smartphone, werk je met je handen, heb je een kantoorbaan, doe je precisiewerk of heb je een hobby waar je letterlijk met je neus bovenop zit? Dan is deze informatie voor jou.

Wat is een computerbril?

De computerbril. Ook wel beeldschermbril genoemd. Is dat gewoon een marketing ding? Nee, de computerbril heeft oprecht veel voordelen. Daar komen we zo op. Laten we allereerst iets uitleggen.

Onze ogen zijn niet gemaakt om lang achter elkaar op korte afstanden te kijken. Toch is dat wel wat we van ze vragen. Laptops, smartphones, tablets, we gebruiken ze naar hartelust.

En ook tijdens lezen, hobby’s zoals puzzelen en beroepen zoals juwelier of tandarts kijk je op korte afstanden. Intensief ook.

Wat is het verschil tussen een computerbril en gewone bril?

Ook als je al een bril hebt, kun je toch moeite hebben om op de korte afstanden scherp te zien. De bril die je draagt om veraf scherp te zien, is lang niet altijd geschikt om ook alles op een beeldscherm helder te kunnen zien.

Blue filter bril

Wat is het verschil tussen een computerbril en een leesbril?

Wie een leesbril draagt, moet vaak veel te dicht op het scherm kruipen. Dan pas lees je de teksten scherp. Een beeldschermbril kun je qua sterkte perfect laten afstemmen op hoe ver jij van je beeldscherm zit.

Blue filter bril

En hoe zit het met de verschillen tussen een computerbril en multifocale bril?

Heb je een multifocale bril en kijk je geregeld naar een beeldscherm, dan heb je al gauw de neiging om je hoofd iets achterover te buigen omdat het leesgedeelte onderin de bril zit. Ik hoor je denken: niet echt een goed idee.

In alle gevallen heb je een houding die bepaald niet comfortabel is en spier- en gewrichtsklachten kan veroorzaken. De speciale beeldschermglazen lossen dit dagelijks terugkerende probleem op doordat je superscherp kunt zien op verschillende (korte) afstanden.

Welke soorten beeldschermglazen zijn er?

Zoveel mensen, zoveel wensen. We kijken allemaal veel op korte afstanden, maar bij de een is het verschil in afstand minder dan bij de ander. Waar de één de hele dag op een smartphone en laptop kijkt of juwelen maakt, is de ander druk met switchen tussen aantekeningen maken en presentaties zien. Daarom zijn er verschillende beeldschermglazen, ook wel workforce glazen genoemd:

beeldschermglazen workforce nearview

De Workforce Nearview: beeldschermglazen met scherp zicht tot 1 meter

Voor als je veel bezig bent met je tablet en mobiel of als je werk of een hobby hebt, waarbij je bijna letterlijk met je neus bovenop zit. Denk aan precisiewerkers zoals puzzelaars, horlogemakers of juweliers. De glazen geven goed zicht op een zo breed mogelijke zone dichtbij, maar het beeld blijft ook scherp tot 1 meter afstand.

beeldschermglazen workforce midview

De Workforce Midview: beeldschermglazen met scherp zicht van 40 cm tot 2 meter

Met deze glazen heb je alles tussen 40 centimeter en twee meter haarscherp in beeld. Ideaal als je met een computer werkt en daarbij regelmatig je aantekeningen checkt, met een collega overlegt of iets op een whiteboard schrijft. Ook handig als je tijdens het musiceren de noten scherp wilt zien of als je bij het kaarten wilt zien wat je tegenstander op tafel legt.

beeldschermglazen workforce longview

De WorkforceLongview: beeldschermglazen met scherp zicht tot 6 meter

Heb jij een intensieve kantoorbaan, waarbij je zowel je aantekeningen, als je beeldscherm en ook het presentatiescherm scherp wilt zien? Dan kies je deze glazen, perfect om afwisselend op verschillende afstanden scherp te zien tot circa 6 meter.

blue filter bril

Blauw licht filter in je beeldschermbril

Beeldschermen hebben een nare eigenschap: ze stralen blauw licht uit. Een beetje daarvan is gezond, maar breng je echt veel tijd (langer dan 2 uur per dag) achter beeldschermen door, dan kun je ook de nadelen ervan ervaren. Blauw licht kan je ogen beschadigen. Het heeft weliswaar een lagere lichtintensiteit, maar het wordt niet gefilterd door het hoornvlies van je oog. Je merkt dat je te veel blauw licht krijgt als je wazig ziet of zere, branderige ogen krijgt. Sommige mensen krijgen zelfs last van slapeloosheid.

Ben jij iemand die elke dag achter een beeldscherm zit en herken je bovenstaande? Onze beeldschermglazen kunnen we uitrusten met Blue Filter Technology. Dit is een coating die het blauwe licht tegenhoudt. Heb je zo'n coating op je computerbril, dan hou je gelijk veel blauw licht tegen.

Wil jij een computerbril kopen?

Ben je er helemaal uit en wil je een computerbril op sterkte kopen? Of overweeg je misschien een beeldschermbril zonder sterkte? In ieder montuur kunnen wij beeldschermglazen voor je plaatsen.

Brillen

Meer advies van Hans Anders